Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

 

 Koivistolaisten Uusi Vuosi!

Lehden lukijoissa on varmaan sellaisia, jotka tietävät enemmän kuin minä koivistolaisten uuden vuoden vieton tavoista. Meillä kotona oli lapsuudessani kaksi asiaa, jotka muistan. Toinen oli Aattoserpa.  

Aattoserpaan kuului pieniä läskinpaloja, sipulia, perunoita ja äidin kuivattamia kuoreita. Se oli ihanan makuista.  Jos kuoreita ei ollut, aattoserpa tehtiin perunalohkoista ja päälle kokonaisina haudutetuista ahvenista. Se taisi olla vielä parempaa. 

Toinen välttämätön asia Uuden Vuoden aattona oli Aattosauna.

Puhtaaseen saunaan oli tuotu katajanoksia ja hyvin haudutettuja vastoja. Isä, joka oli uskovainen mies sanoi, että uudenvuoden aattosauna oli ikään kuin puhdistus edellisen vuoden rikkomuksista, että voitiin alkaa ”puhtaalta pöydältä” (sanonta lienee myöhemmältä ajalta). Isä kertoi perheelleen, että hän koki suurimman onnen silloin, ”ruumis oli pesty puhtaalla vedellä ja sielu vihmottuna Karitsan verellä” (ote heprealaiskirjeestä). Meillä oli tapana pyytää toisiltamme anteeksi sekä vahingossa että tahallisesti tehtyjä virheitämme. Rakkaus palasi, ei tarvittu mitään keinotekoisia konsteja onnen luomisessa.

Nykyisin on Uutena Vuonna ryskettä ja pauketta. Eläimet pelkäävät ja ihmisillekin tulee vaurioita varomattomuuden vuoksi. Vaikka Uusi Vuosi on Jeesuksen nimen päivä, Häntä ei juurikaan muisteta. Katumuskin ja uuden vuoden hengellinen ”sauna” on monelle nykyihmiselle vierasta. 

Nyt saamme rukoilla, että saisimme vielä Suomelle palauttaa hyvät tavat. Toivomme hartaasti, että ristilippu edelleen olisi vapaan Suomen yllä. Kaikkea vanhaa ei voi eikä ehkä ole tarpeen palauttaa, mutta kauniista tavoista kannattaisi pitää kiinni. Samoin perhettä yhdistävistä juhlista. Eri ikäpolvet voisivat oppia toisiltaan. Rauhan ja rakkauden halaukset voisivat palata jokapäiväiseen käyttöön.

Toivotamme toisillemme Onnellista Uutta Vuotta ja rukoilemme kansallemme sekä hengellistä että aineellista tervehtymistä. Jumala meitä armossaan siunatkoon.

Terveisin Valma Luukka