Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

”Parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan”.

 Suomalaiset sananlaskut ovat joskus hyvinkin osuvia ja tarpeellisia.  Niitä on käytetty mm. opetuksessa. Tämäkin yllämainittu on varoitus. Se tarkoittaa lähes sama kuin tämä: ”Parempi katsoa kuin katua!”

Melkein joka kerta kun joku nuori lähtee liikkeelle poispäin kotoa, me vanhemmat varoittelemme: ”Aja hiljaa!”. ”Aja varovasti!” Jätämme ikään kuin lähtijän vastuulle turvallisuuden. Monilla meillä aikuisilla on muistikuvia  ja kokemuksiakin, että maailmassa kannattaa olla jopa ylivarovainen.  Turhaa ja loukkaavaa suunsoittoakin on syytä varoa, sillä joukossa voi olla joku, jolla ei sillä hetkellä ole  ”hyvä päivä”.

Paitsi varoittelua, vanhemmat usein rukoilevat lastensa turvallisuuden puolesta. Koulumatkatkaan eivät joillekin ole pelkkää huvia, sillä  kuulemme paljon kiusaamiskertomuksia. Ihan pieniä lapsiamme pitää saattaa ja hakea nykymaailmassa. Silti pienikin varomattomuus voi olla hengenvaarallinen. 

Varoitukset ovat hyviä myös luonnon keskelle mentäessä. Kaikki kasvit eivät ole syötäviä, eivätkä kaikki eläimet lemmikkejä. 

Varoitusten vastaanottajatkin ovat erilaisia. Itse rakastin jo lapsena vanhempia ihmisiä, joilla oli elämän kokemusta ja hyviä neuvoja. Nyt vanhana olen joskus yrittänyt neuvoa murrosikäisiä puhe- ja käytösasioissa, mutta joskus hyvinkin huonolla menestyksellä. Kerran olin sada selkääni Helsingin Metrossa, kun humalaiset pojat sättivät muutamaa minua vanhempaa ihmistä syyttä suotta. Onneksi tuntematon keski-ikäinen atleetti pelasti minut ja sanoi: ”Älä enää milloinkaan ryhdy näitä neuvomaan!”

Jumalan laki eli kymmenen käskyä ovat meille annettuja elämän ohjeita, varoituksia. Jos noudatamme niitä pysymme turvassa ja pääsemme perille onnen maahan. Ne ovat reimareita elämän merellä tai opasteita taivaan tiellä. Jumala on tarkoittanut ne yhteiseksi hyväksi. Vaikka ne alkavat ”Älä”-sanalla, ne ovat hyviä suojateitä” liikkua oikealla maaperällä ilman eksymisen vaaroja.

  oon,  oi Jeesus,  karitsasi pieni. Korvessa kulkee yksinäinen tieni. Oi ohjaa, ohjaa sinä minua!  tahdon seurata vain sinua.”(HL 434).

Kesäterveisin Valma Luukka.