Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:102604 kpl

Hartauskirjoitus Koiviston Viestille 1.1.2016

Millainen on hyvä vuosi?

Me toivottelemme toisillemme vuoden alussa  Onnellista ja Hyvää Uutta Vuotta. Samalla toivomme sellaista itsellemmekin. Mitähän se käytännössä sisältäisi, sellainen vuosi?

Vanhaa vuotta emme saa enää takaisin. Se on mennyt riemuineen ja murheineen. Meidän elämämme on lineaarista. Hetki hetkeltä etenemme kohti omaa päämääräämme. Tietenkin olettaen, että meillä on jokin päämäärä. Emme halua kulkea ilmaa hosuen. Kyselyjen mukaan ainakin oman kouluni oppilaat halusivat vielä muutama vuosikymmen taaksepäin päästä taivaaseen, Jumalan luo. Nykyisin en tarkkaan osaa sanoa, onko taivas vielä totta kaikkien ihmisten kohdalla.

Monen mielestä vuosi 2015 oli huono vuosi. Syksy oli raskas ja osittain alkukesäkin. Paljon sadeilmoja, pimeää  ja meille vanhemmille väsymystä. Henkisesti vuosi oli raskas , kun kuulimme jatkuvasti sodista ja rauhattomuuksista maailmalla, oli myös tulvia ja katastrofeja, joissa kuoli paljon ihmisiä. Oli ISIS ja muuta terrorismia. Ihmisiä muutti pakolaisina kaikkialle Eurooppaan, myös Suomeen. Näillä matkoilla monet hukkuivat Välimereen tai muualle. Turvattomuus ja pelko lisääntyivät. Omassa maassamme leipäjonot kasvoivat , kun ihmiset menettivät työpaikkojaan joukoittain. Maatalousyrittäjilläkin oli ollut vähätuloinen vuosi.

Yksilötasolla hyvä vuosi voisi olla sellainen, että olisi lämmin koti, tarpeellinen määrä ruokaa ja liikuntaa, sekä terveyttä sen verran, että voi hoitaa omat asiansa. Lisätoivomuksena voisi sisällyttää hyvään vuoteen puhtaat ja istuvat vaatteet eri tilanteisiin ja muutama ystävä, että olisi sisältöä ja iloa elämän arjen keskellä. Turvallinen elinympäristö, ettei tarvitsisi pelätä ketään eikä mitään; sepä vasta sopisi hyvään vuoteen, sekin. 

Kansakunnan kohdalla noitten edellä’ kuvattujen yksilötarpeitten eteen voisi tienkin vain lisätä, että KAIKILLA  KANSALAISILLA  olisi hyvä ja kohtuullinen elintaso. Siitä tietenkin huolehtii demokratiassa eduskunta ja hallitus. Mutta vielä parempi olisi, jos voisimme palata siihen aikaan kun kyläyhteisö ja suuri suku olivat tukena onnettomuuksien kohdatessa jotakin jäsentä.

Luther  selittää  Isämeidän-rukouksen  ”anna meille meidän jokapäiväinen leipämme” kohdassa vastauksena kysymykseen: Mitä tarkoittaa jokapäiväinen leipä?:  ”Kaikkea, mitä ruumiimme ravinnokseen ja muuten välttämättä tarvitsee. Siihen kuuluvat ruoka, juoma, vaatteet, kengät, koti, pelto, karja, raha, omaisuus, kelpo aviopuoliso, kunnolliset lapset, kunnollinen palvelusväki, kunnolliset ja luotettavat esimiehet, hyvä hallitus, suotuisat säät, rauha, terveys, järjestys, kunnia, hyvät ystävät, luotettavat naapurit ja muu senkaltainen”. 

Tässä sitä on, ja tätä kaikkea Jumala antaa yksilöille sekä kansalle, jos pysymme Hänelle uskollisina ja ahkerasti muistamme Hänelta  anoa kaikkea, mitä tarvitsemme.

Siunausta Uudelle Vuodelle toivottaa Valma Luukka.