Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:285657 kpl

1.sunnuntai loppiaisesta

Kasteen lahja.

Luukas 3: 15-18; 21-22

****************************************

”Te saatte riemuiten ammentaa vettä pelastuksen lähteistä” (Jes. 12:3; Antifoni)

Rukous: ”Kallis se päivä, kun kastettavaksi, myös minut tuotiin, oi Jeesukseni. Armosi kruunulla kruunattavaksi, kasteessa sain sinun autuutesi. / Oi rakas Jeesus, Sun  kuolemas  tähden, täytä kasteessa alkamas  työsEttä, kun johdossas  matkahan lähden, päätän  Sun  johdossas  matkani myös” (SK.112: 1,5

Raamattu on jaettu kahteen osaan, joista edellinen osa kertoo Vanhan Liiton ajoista ja toinen osa Uuden Liiton ajasta.  Vanhan Liiton yksi profeetoista, nimittäin Jeremia ennustaa Uudesta Liitosta, jolloin Jumalan Laki ei ole enää vain kirjain, vaan se on kirjoitettu ihmisten sydämiin, niin, että jokainen tietää, mitä Jumala meistä tahtoo. Uuden Liiton aika alkaa Jeesuksen tulosta maailmaan tai tarkemmin ajateltuna Jeesuksen kasteesta Jordan virrassa. Siinä Jumala antoi merkin taivaasta, että ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa Häntä”. Siitä alkoi myös Jeesuksen julkinen toiminta ihmiskunnan syntien sovittamiseksi Jumalan edessä, eli rauhan tai sovinnon rakentaminen syntisen ja Jumalan välillä. Jeesuksen tekemä liitto on toiselta nimeltään armoliitto, joka edelleen solmitaan kasteen hetkellä. Armoliitto on luja, se kestää Jumalan puolelta iankaikkisestiellei ihminen tieten tahtoen halua purkaa tätä kallista liittoa, joka on siis sinetöity Jeesuksen viattomalla verellä.

Tämän päivän Vanhan Liiton merkkinä oli Nooalle annettu sateenkaari. Se oli lupaus siitä, että Jumala ei enää hukuta ihmiskuntaa vedenpaisumuksella. Se merkki on edelleen taivaalla, vaikka ns. ”tiedemiehet” selittävät sen jollakin muulla tavalla. Myös poikalasten ympärileikkaus kahdeksan päivän vanhana on yksi Vanhan Liiton merkki. Se menetti merkityksensä Uuden Liiton astuessa voimaan. Meillä kastetaan sekä pojat että tytöt  noin kahden kuukauden vanhana. Mooses teki myös Siinain vuorella liiton, jonka mukaan kymmenen käskyn rikkojat tuomitaan, mutta ne, jotka pitävät lain, saavat elää.

Johannes edusti vielä Vanhan Liiton kastetta, jonka toinen nimi on  ”parannuksen kaste” . Johannes oli  viimeinen Vanhan Testamentin profeetta. Hän piti oikeita herätyssaarnoja. Hän ei kuitenkaan korottanut itseään pelastuksen tuojaksi, vaan viittasi Jeesukseen, joka tulisi hänen jälkeensä. Hänellä, siis Jeesuksella olisi valta kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella. Hänellä olisi myös valta käyttää viskainta, jolla Hän puhdistaisi puimatantereen ja heittäisi akanat tuleen. Eli Johanneksen kaste oli vielä kovaa lainsaarnaa. Pyhän Hengen kaste on taas sitä vastoin armon evankeliumia, joka takaa sen, että jokainen uskova saa takaisin alkuperäisen kasteleiman otsaansa, vaikka olisi sen hävittänyt synnin teillä.

Jeesus ei tullut kumoamaan Vanhan Liiton kirjoituksia, vaan rakensi kirkkonsa samalle perustukselle, nimittäin Jumalan Sanalle. Se ero oli kuitenkin olemassa, että Jeesuksen jälkeen ei enää tarvinnut luottaa omiin suorituksiin, vaan pelkästään Jumalan armoon. Kasteen Liitto on puhtaasti Jumalan armoteko. Jeesus lujitti  sen ottamalla pieniä lapsia syliinsä ja sanomalla: ”ellette käänny  ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse sisälle Jumalan valtakuntaan”. Jeesus siunasi lapset ja antoi meille esikuvan, miten pitäisi uskoa Häneen. Siis niin kuin lapset; täydessä luottamuksessa Isän johdatukseen.

Lasten jouluvirressä rukoilemme: ”Oi Jeesus lasten ystävä, johda meitä pieniä. Ja pidä meidät uskossa, toivossa, rakkaudessa. / Näin joka päivä uudestaan käy itse meitä hoitamaan, niin ettei meiltä maailma, riistäisi kasteen armoa” (Vk. 32: 4-5). Tähän yhdymme aikuisinakin. Aamen.